Cum treci de la Android la iPhone și de ce invers e mai complicat

de: Alexandru Puiu
24 05. 2018

Niciun telefon nu este perfect în 2018, dar dacă vrei să renunți la universul Google, ar fi bine să înveți cum treci de la Android la iPhone.

În ultimul deceniu, s-a creat o competiție destul de acerbă între telefoanele cu Android și iPhone-urile celor de la Apple. În mod surprinzător, specificațiile sunt destul de similare în momentul în care te uiți la hardware-ul din interior. Ai fi tentat să spui că iPhone X este mai frumos decât Galaxy S9 sau invers. Gusturile nu se discută însă, iar utilitatea bretonului la mobile în 2018 este un subiect care se va dezbate pentru mult timp de acum înainte.

La ora actuală, totul se rezumă la aplicații mobile și la un sistem de operare stabil, actualizat regulat. S-ar putea să-ți pese și de accesoriile de telefoane, care par să fie mai multe pentru terminalele Apple, dar acela nu este neapărat un argument ca să renunți la un telefon. În plus, dacă mergi pe mâna celor de la Samsung, OnePlus, LG sau HTC, accesoriile oficiale s-ar putea să fie mai mult decât rezonabile în majoritatea circumstanțelor.

Adevărul este că, trecând peste scandalurile din ultimul an, Apple face o treabă mai bună la a-ți ține terminalul în siguranță. Fragmentarea platfomei Android nu se va rezolva prea curând și, nimic nu este mai frustrant decât să vezi că o vulnerabilitate pune în pericol milioane de mobile, a fost remediată de Google, dar tu nu pui mâna pe ea. Motivele pentru această situație sunt multe, pe de o parte este vinovat operatorul care ți-a vândut aparatul și care trebuie să aprobe update-ul de la Google.

De cele mai multe ori însă, un producător leneș de mobile care preferă să investească doar în telefoanele sale scumpe din portofoliu are o parte mai mare din responsabilitate. Este suficient să te uiți la Samsung și al său Galaxy S9 care rulează Android 8.0, la câteva luni după lansarea Android 8.1. Dacă visezi la viitorul Android P pe cel mai scump smartphone Samsung, s-ar putea să aștepți chiar și un an de la lansarea versiunii finale de către Google până o vei vedea tu pe telefon.

Magia e în aplicații și folosim din ce în ce mai puține

Ne-am obișnuit să cumpărăm telefoane scumpe, iar prețul mediu al smartphone-urilor de top a crescut în ultimul an. În condițiile în care terminalele accesibile sunt din ce în ce mai atrăgătoare, acesta este un fenomen destul de ciudat. Din păcate, când Apple a lansat iPhone X la 1000 de dolari, iar în România a ajuns la 5400 lei, nimeni nu s-a așteptat să se vândă atât de bine, iar oamenii au stat la coadă. Nici Galaxy Note 8 nu a fost mult mai ieftin, dar valoarea terminalelor cu Android scade un pic mai repede decât a telefoanelor Apple.

Deși cumpărăm mai multe telefoane și puține dintre ele sunt ieftine, folosim din ce în ce mai puține aplicații. Exceptând cele 10-15 aplicații pe care le-ai instalat în ziua în care ai pus prima oară mâna pe noul mobil, este puțin probabil să mai instalezi două aplicații în plus pe parcursul unui an. În mod evident, există excepții de la regulă, dar în final, 95% din timpul pe care îl petreci cu telefonul în mână este pe Facebook, Messenger, Instagram, YouTube, Safari, Chrome, WhatsApp, Viber, Twitter, Waze, Google Maps, Uber, Taxify, HomeBank, Netflix, OLX, Shazam, Spotify, Apple Music și Soundcloud. Mai mult decât atât, dacă folosești Spotify, nu folosești Apple Music, iar dacă ești fan Waze, sunt șanse să nu ai Google Maps instalat. Eventual, mai adaugă două, trei jocuri la această listă. În opinia mea însă, prea puțini se mai joacă pe telefon, când există rețele de socializare și poți să dai scroll la infinit în speranța că vei vedea ceva interesant.

Cu sute de mii de aplicații disponibile în Apple AppStore sau Google Play, niciodată nu am fost mai puțin dornici de experimente. Dacă ar fi să mă arunc la o estimare fără nici un fel de studiu, aș fi tentat să cred că banii pe care îi cheltuim pe aplicații mobile sunt mai puțini decât în urmă cu 2-3 ani. Acum, plătești mai degrabă spațiu pe iCloud sau Google Drive și ești abonat la Spotify sau Apple Music, decât să cumperi vieți în Candy Crush Saga.

Revenind la tranziția de la o platformă la alta din titlul articolului, aplicațiile de mai sus te ajută de fapt cel mai mult când vine vorba de migrarea de la Android la iPhone. Cu foarte mici excepții, toate aplicațiile tale favorite există și într-o parte și în alta.

Cum treci de la Android la iPhone cu Move to iOS

Dacă îți schimbi telefonul cu Android și îți introduci contul de Google în noul aparat, vei avea instant toate contactele. Eventual, dacă ești utilizator de Google Photos și te-a încântat platforma de stocare foto a gigantului din Mountain View, s-ar putea să ai și toate fotografiile la un tap distanță. Google oferă și un mecanism de Backup și Restore, pentru realizarea unor copii de siguranță automatizate și restaurarea lor. Din experiența mea însă, nu funcționează întotdeauna perfect, mai ales dacă treci de la un model de telefon la altul sau de la o versiune de Android la alta.

Din acest punct de vedere, Apple îți face viața foarte ușoară. În momentul în care te-ai decis să treci la un telefon al gigantului din Cupertino, prin doar câțiva pași simpli, înveți cum treci de la Android la iPhone. Înainte să începi procesul de configurare al noului telefon, îți instalezi din Google Play aplicațita Move to iOS dezvoltată de Apple. Aceasta este gratuită. O rulezi și te trece printr-un asistent de transfer al tuturor datelor de pe un dispozitiv pe altul. După ce ai apăsat de vreo două ori pe Next, ți se va afișa un cod din 6 sau 8 cifre.

Între timp, pe iPhone, îți alegi limba, țara în care îl vei folosi, accepți lista de termeni și condiții și, eventual, îți faci un cont gratuit Apple. Respectivul cont este absolul opțional, dar dacă îl ai, facilitează reinstalarea tuturor aplicațiilor pe care le-ai avut pe Android fără nici un fel de intervenție suplimentară din partea ta. La ultimul pas de configurare al noului smartphone, ești întrebat dacă vrei să-l configurezi ca telefon nou, vrei să restaurezi un backup din iCloud, vrei să restaurezi un backup din iTunes sau vrei să migrezi de la un Android.

Când ai optat pentru migrarea tuturor informațiilor tale de pe Android, vei avea posibilitatea să tastezi pe iPhone codul numeric pe care îl vezi pe ecranul vechiului tău telefon, în aplicația Move to iOS. Imediat, fără vreo intervenție suplimentară, dispozitivele se vor recunoaște, se va crea automat o rețea Wi-Fi independentă doar între ele și, după câteva momente, vei fi întrebat care sunt datele pe care le dorești transferate. Sfatul meu este să le lași pe toate bifate și să apeși pe Next.

În funcție de volumul de poze, procesul s-ar putea să dureze chiar și 30 – 45 de minute. Am așteptat și mai mult în cazuri cu 20 – 25GB de clipuri video și fotografii. Eventual, conectează telefoanele la curent dacă vezi că a scăzut semnificativ procentajul bateriei. Dacă totul s-a încheiat cu succes și sunt șanse foarte mici să nu se întâmple acest lucru, la final, ar trebui să ai pe iPhone nu doar toată agenda și fotografiile, dar și toate notițele, programările din calendar, apelurile recente în ordine. În timp ce începi să-ți folosești telefonul în condiții normale, aplicațiile tale vechi se vor descărca automat din AppStore.

Este greu să renunți la iPhone pentru Android

Scriam în titlu că reversul procesului facilitat de aplicația Move to iOS nu este la fel de facil. Motivele sunt multe, dar voi începe cu cel mai simplu. Cu excepția celor de la Samsung care au perfecționat un sistem prin care îți poți transfera datele de pe iPhone pe Galaxy S sau Galaxy Note, transferul tuturor datelor de pe un smartphone Apple pe un Android este mai dificil decât ai crede.

Pe de o parte, Apple este de vină pentru situația neplăcută. Întregul ecosistem iCloud și restricțiile pe care gigantul din Cupertino îl impune aplicațiilor pe care le ai instalate pe mobil face imposibilă existența în AppStore a unei aplicației precum Move to iOS, pentru trecerea la Android. Nici o aplicație din AppStore nu-ți accesează toate datele din telefon precum o face Move to iOS pe Android, acest lucru este imposibil și nu se va schimba vreodată.

Tot vizavi de ecosistemul Apple, gigantul din Cupertino a dezvoltat de-a lungul anilor câteva servicii incredibil de bine puse la punct, care creează dependență. Este vorba de Facetime și iMessage. Google a avut numeroase tentative în aceeași direcție, dar rezultatele nu au fost suficient de convingătoare încât să ajungi să fii legat de Android. Decât să folosești Google Duo pe un smartphone cu Android, mai bine folosești WhatsApp. Dacă folosești WhatsApp pentru teleconferință și videochat, ești oricum relaxat că respectiva aplicația este cross-platform și funcționează la fel de bine pe iOS sau pe platforma dezvoltată de Google.

iMessage și Facetime sunt și vor rămâne doar pe pe terminale Apple, iPhone-uri, iPad-uri, MacBook-uri sau iMac-uri. În momentul în care ai ajuns dependent de ele, simți că faci parte dintr-un club exclusivist. Te simți special atunci când trimiți un SMS și se face albastru pentru că a fost expediat prin intermediul iMessage, în locul unui mesaj obișnuit. Magia serviciilor Apple constă în faptul că sunt integrate atât de profund în sistemul de operare, încât nici nu îți dai seama când le folosești, chiar dacă le conștientizezi. Până și faptul că funcția Animoji de la iPhone X a fost făcută să funcționeze doar pe iMessage, nu a reprezentat un detaliu la întâmplare. Existau câteva artificii la care puteai apela pentru a expedia animațiile ghidușe pe WhatsApp sau Facebook Messenger, dar acele artificii nu te făceau decât să prețuiești mai mult ușurința din iMessage.

[readmore]

În final, concluzia este una cât se poate de simplă. Dacă nu ești îndrăgostit iremediabil de Android ca și interfață sau meniuri, tot ce găsești pe platforma Google în materie de aplicații și servicii online se regăsește la un tap distanță pe iPhone. În schimb, ceea ce-ți oferă în plus Apple pentru a te lega de iPhone nu există și nu va exista niciodată pe alte dispozitive. Ține doar de tine dacă vrei să intri în curtea gigantului din Cupertino doar pentru a te ancora la încă un viciu.